Att samla frimärken

Album

Samla frimärken i ett album

Något man bör tänka på när man börjar samla frimärken är att man ska förvara frimärkena på ett bra sätt. Ett bra sätt är att samla frimärken i ett insticksalbum, det är ett album med fickor som har plats för frimärken. Dessa går att köpa hos frimärkshandlare eller från Posten och kostar runt en hundralapp. Det går givetvis att förvara på andra sätt men frimärken är ganska ömtåliga och för att skydda dem bra är det bäst att ha dem i ett album, dessutom är det lätt att bläddra runt bland alla frimärken.

 

 

Pincett

För frimärkssamlare är en pincett är alltid bra

När man handhar frimärken är det lätt att skada tänderna, därför kan det vara en bra idé att alltid ha en pincett med. Med en pincett kan man enklare plocka upp frimärkena ur albumen och kika på dem, utan att vara rädd för att skada något. Dessutom är det lätt att skita ner frimärket om man inte hela tiden har rena fingrar. En pincett är ett måste för alla vi som är intresserade av att samla frimärken.

 

Fastsättare

Fastsättare till frimärken

Vill man visa upp sina frimärken på ett pappersark ska man vara lite försiktig. Det finns fastsättare speciellt för att kunna fästa frimärken, använd helst inte ett vanligt papper eftersom det viker sig ganska lätt. Använd då istället tjockare papper som är mer hållbart.

 

Fastsättare lämnar ett litet avtryck efter sig i gummeringen på ett postfriskt frimärke och det är helst något man vill undvika. Frimärket är inte bara vad som finns på framsidan,  bak där klistret sitter kan berätta en hel del, i det fall klistret bak är intakt visar det att frimärket inte alls är använt och det uppskattas. Skulle man råka skada gummeringen på ett annars värdefullt frimärke faller värdet ofta ganska snabbt.

 

Många som samlar frimärken använder fastsättare även om det finns en risk att skada gummeringen, det gäller bara att vara försiktig och inte ta lös och satta fast frimärket flera gånger.

 

 

Förstoringsglas

Förstoringsglas gör det lättare att se detaljer på frimärken

Frimärken är väldigt små, motiven på frimärkena är som väldigt små tavlor och det kan ibland vara svårt att se alla vackra detaljer. Alla som samlar på frimärken bör ha ett förstoringsglas för att kunna ta del av alla detaljer som man har i sin frimärkssamling. Med förstoringsglas går det också bättre att se i vilket skick frimärket är, det är givetvis bra att veta om man till exempel är ute efter att köpa frimärken, så att man får den kvalitet man var ute efter.

 

Blöta av frimärken

Blöta av frimärken

De flesta frimärken man kommer över sitter redan på ett kuvert, för att man ska kunna få in frimärkena i album måste man givetvis ta lös frimärket. Det gör man enkelt genom att lägga det i blöt. Man fyller en skål med vatten och lägger i kuvertet, efter ett tag löses klistret upp så man kan ta av frimärket. Använd inte allt får varmt vatten för då kan även frimärkets färger lösas upp. Se också upp med om det är färger som ser ut att kunna lösas upp från kuvertet, till exempel om adressen är skriven med bläck eller liknande.

 

Frimärkskataloger

Frimärkskataloger

För den som är verkligt intresserad i frimärken är det nästan ett måste att någon gång skaffa en frimärkskatalog. Eftersom det finns så många olika frimärken är det omöjligt att hålla koll på alla själv, det finns Svenska kataloger som listar alla de frimärken vi har i Norden. Om man samlar Svenska frimärken kan man då se exakt vilken typ av frimärken man har, vilken upplaga av frimärket osv.

 

Skulle det vara så att man samlar frimärken som inte bara är från Sverige finns andra kataloger, tyvärr inte på Svenska men det går för det mesta bra ändå. I Tyskland är frimärkssamlande också en stor hobby, där finns en katalog som heter Michel som har information om frimärken från en massa olika länder.