Finska frimärken

I Finland fanns helsaker redan 1845 men de första finska frimärken kom inte till försäljning förrän 3 mars 1856, lite mindre än ett år efter Sverige. Det var två valörer, 5 kopek (blå) och 10 kopek (mörkröd). När de första Finska frimärken kom hade Finland nämligen samma valuta som i Ryssland, nämligen Rubel, 100 kopek motsvarar 1 Rubel.

 

1860 fick Finland sin egen valuta, Finska mark,  och några år senare, 1866, trycktes också de första Finska frimärken i den nya valutan. De var av valörerna 5, 8, och 10 penni, där 100 penni motsvarar 1 mark. Finland var på den tiden fortfarande under Ryskt styre.

 

 

Eftersom Finland var under Ryskt styre fanns fortfarande Finska frimärken i den Ryska valutan kvar ända fram till första världskriget.

 

Finland hade tre språk, Svenska, eftersom Finland tidigare tillhört Sverige, Ryska eftersom Finland då tillhörde Ryssland, samt Finska. Detta kan man se på Finska frimärken och poststämplar som har alla tre språk.

 

Inte nog att både frimärken och poststämplar fanns i olika språk, de fanns också i olika alfabet, de Ryska alfabetet är som bekant det krylliska.

 

 

I början av 1900-talet var det en stark nationalistisk på många håll i Europa, inte minst i Finland. Det kan man se på många vykort från Finland under den tiden, ett exempel är ett vykort föreställandes endast den Finska kartan i färgerna rött och gult vilket då var ett förslag till finska värjer. Senare valdes istället blått och vitt.

 

Ryssland förbjöd finnarna att tillverka vykort och frimärken med den finska vapenskölden men de går ändå att finna sådana. Finska frimärken och vykort har en rik historia av politiska motiv. 1917 blev Finland slutligen fri från Ryskt styre och kunde därefter utan censur eller förtryck bestämma sina egna motiv och det var återigen tillåtet att avbilda den finska vapenskölden.