Värdering av frimärken

Vem kan göra en bra värdering?

 

Värdering av frimärken

 

Värdering av frimärken kan utföras av en expert eller en filatelistförening. Man kan också använda prislistor.

 

 

Det finns än mängd kunniga frimärkssamlare runt om i Sverige, det är väldigt svårt att göra värderingen själv om man inte är riktigt insatt. Ett tips är att kontakta någon av alla de lokala filatelistföreningar som finns runt om i Sverige,  där går det i det minsta, i alla fall att få hjälp på traven. Givetvis är det också bra att vara med i Sveriges Filatelistförening om man nu också har intresse av att samla på frimärken.

 

Normalt säljs frimärken och frimärkssamlingar på auktioner. De auktionsfirmor som anlitas till detta har ofta stort kunnande och bör kunna göra en bra värdering av frimärken. I detta fall ska man räkna med att det kommer kosta en slant. För värdering av frimärken går också bra att kontakta någon av medlemmarna i  Sveriges Frimärkshandlarförbund, återigen räkna med att ni behöver betala eftersom det är en tjänst de utför.

 

Värdera själv

 

Vill man prova på att värdera själv går det också men räkna med att de som gör detta dagligen kommer att kunna ge en mer rättvis bild. Katalogen Facit Special är en Svensk katalog som utkommer årligen. Katalogen innehåller Frimärken från de Nordiska länderna och däri finns värdering av varje frimärke. Värderingen är av ostämplat, stämplat och frimärke som fortfarande sitter på kuvert.

 

Det är inte alltid Facit-katalogerna ger ett helt rättvist värde men går man på en auktion kan man få en ganska bra koll på hur mycket priset avviker från värdet i Facit. Det kan vara till exempel att vid ett tillfälle auktioneras frimärken ut för halva priset vad som står i Facit. Därefter går det i stora drag att räkna ut vad din egen samling är värd.

 

Kvalitet

Frimärken är alltid mer värda i bra skick, fattas tänder (om perforeringen är skadad), om färgen bleknat eller om baksidan är sliten är alla faktorer som kommer att påverka värderingen av frimärket. Värdet i till exempel Facit är utifrån god kvalitet, är något skadat eller förslitet faller priset snabbt.

 

 

Stämpel

Sitter det en stämpel på frimärket är det värt att kolla upp den. För att en stämpel ska anses vara bra skall den vara rak, centrerad och tydlig. Precis som med frimärken finns stämplar som är mer vanliga än andra. En ovanlig stämpel ger en högre värdering.

 

Frimärke på kuvert.

Ta aldrig av frimärket från ett kuvert. Många är intresserade av gamla kuvert, även innehållet, ett gammalt oöppnat kuvert kan i vissa fall värderas relativt högt just för att det är öppnat och då också väldigt ovanligt. Ett av de allra mest eftertraktade objekten i världen är just ett brev med två stycken “Post Office”-frimärken, det så kallade Bordeauxbrevet. Sista gången det såldes gick det för 5'750'000 Schweiziska franc.

 

Oavsett vilken värdering man än gör gäller det också att rätt köpare finns på plats när man auktionerar ut samlingen, i slutändan handlar allt om tillgång och efterfrågan. Något som är ovanligt är ofta mer eftertraktat än något som går att finna överallt, tänk på det när du värderar dina frimärken.