Dyra frimärken

 

 

Dyrast sålda frimärket i världen

 

Dyra frimärken

“Gul tre skilling banco” är det dyrast sålda frimärket i världen

Som de flesta redan känner till är det dyrast sålda frimärket i världen ett Svenskt, tre skilling banco. Frimärket är ett feltryck från 1855, färgen är är gul/orange men skulle egentligen varit grön. Det finns idag endast ett känt exemplar av detta feltryck.

 

Sista gången det såldes var 2010 i Genève,  det är inte känt exakt vilket slutpriset blev men auktionsfirman har medgett att det är än idag det dyrast sålda frimärket. Priset skall ha varit mist lika högt eller högre än när det sist såldes då priset var 15 miljoner danska kronor.

 

Gul tre skilling banco återfanns år 1886 av en pojke som samlade på frimärken. Ett år senare sålde pojken vidare frimärket för sju kronor. Därefter har det bytt ägare en mängd gånger, varje gång har priset stigit till att idag vara det dyrast sålda lösa frimärket i världen.

 

 

Bordeauxbrevet

 

1 Penny Orange är ett av världens dyrasta frimärken

“Mauritius Post Office, 1 Penny Orange” är ett av världens dyrasta frimärken

 

2 Pence Blue är ett av världens dyrast sålda frimärken

“Mauritius Post Office, 2 Pence Blue” är ett av världens dyrasta frimärken

Bordeauxbrevet är ett av de allra mest åtråvärda objekt bland filatelister världen över. Det är ett brev stämplat med två av de dyraste frimärken som finns, ett Mauritius Post Office, 1 Penny Orange och ett Mauritius Post Office, 2 Pence Blå. Det finns idag endast några få exemplar av dessa frimärken, brevet med båda varianterna på såldes senast 1993. Priset var 5'750'000,00 Schweizerfranc och det är än idag det dyrast sålda enskilda objektet.

 

Brevet från 1847 är en beställning på 30 tunnor vin från Bordeaux, Frankrike till firma Edward Francis & Co. i Mauritius. Brevet återfanns 1902 i Frankrike av en pojke som sålde det vidare till en Frimärkshandlare i Paris för 40'000 Franska franc. Därefter har det bytt ägare ytterligare några gånger fram till det att det blev det dyraste filatelistiska objektet i världen.

 

Världens dyrast sålda frimärkssamling

Vid en auktion 1993 såldes frimärken och filatelistobjekt för en summa på 10'145'269,00 Amerikanska dollar. Samlingen bestod av objekt från Mauritius och tillhörde den Japanske frimärkssamlaren Hirouyki Kanai. Det otroliga priset gör detta till den än idag dyrast sålda samlingen. I samlingen ingick bland annat Bordeauxbrevet.