Sällsynta frimärken

Under en auktion 2011 kom en skandinavisk samlare över ett väldigt sällsynt frimärke, nämligen Tama 6 yo. De flesta svenskar känner nog inte till detta frimärke men i Japan är det av högsta intresse.

 

Tidigare fanns endast 6 kända exemplar i världen av detta frimärke som är från 1875 och just detta exemplar anses vara det som är av bäst kvalitet. Värdet på frimärket ligger på lite över 2 miljoner kronor.

 

Tama 6 yo är ett väldigt sällsynt frimärke

Tama 6 yo är ett extremt sällsynt frimärke

 

 

Det är inte ofta ett såpass sällsynt frimärke dyker upp men det händer då och då. Just i fallet med Tama 6 yo är frimärket sällsynt för att det helt enkelt inte tillverkades speciellt många exemplar. I andra fall kan det vara så att ett frimärke är sällsynt av den anledning att det skett något i tillverkningen som gjort frimärket annorlunda jämfört med andra frimärken av samma sort.

 

Ett svenskt frimärke är av just den sorten är den gula 3 skilling banco som egentligen skulle varit grön. Detta frimärke är så sällsynt att det idag endast finns ett känt exemplar i världen.

 

 

Ett lite mer pinsamt misstag fick erkännas efter att frimärken trycktes till minne av slaget vid Falklandsöarna. Frimärket som släpptes 1964, 50 år efter slaget, har motivet av ett krigsfartyg. Skeppet på frimärket heter HMS Glasgow men det var i själva verket HMS Kent som skulle blivit avbildat. Endast 60 frimärken trycktes innan misstaget hittades vilket gör dessa frimärken väldigt sällsynta, idag finns 17 kända exemplar.

 

Gustaf V från 1918 i valörerna 55 och 80 öre är andra ganska sällsynta frimärken. Dessa trycktes för paket i första respektive andra viktklassen men portohöjningar gjorde att man snabbt slutade trycka dessa frimärken varför det idag finns ett begränsat antal kvar.