Frimärksalbum

För att på ett säkert sätt kunna visa upp sin frimärkssamling är den absolut bästa metoden att första samla alla frimärken i ett frimärksalbum. Det finns en massa fördelar med frimärksalbum och inte direkt många nackdelar.

 

Många frimärksalbum går att köpa med lösa sidor, alltså det går att bygga på albumet med ytterligare sidor i det fall det börjar bli ont om plats. De flesta album är med endast enkelsidor, alltså frimärken endast på ena sidan men det går också att göra dubbelsidor, så att man har frimärken på båda alla sidor. Har man det ska man vara extra försiktig och helst inte har några dyrbarheter i det albumet. Det är bättre och säkrare om det endast är enkelsidor i frimärksalbumet för det ger bästa skyddet för frimärkena, så de inte skaver mot andra frimärken.

 

 

Förtryck finns för många album där man kan se vilket frimärke som skall sitta var. Det kan vara kul för att då får man lätt en överblick över vilka frimärken man har i sin samling och vilka man saknar.

 

En del album tillåter att man skriver in själv kommentar för alla frimärken medan andra album har en hel del förtryckt. Numera går det även att göra sina egna “custom made” frimärksalbum bara man har en dator och en skrivare samt lite datorvana. Det är en ganska enkel sak att göra en modell för en sida där sedan kan fästa sina frimärken, normalt att man gör en ruta för själva frimärket och under skriver en liten informativ text om varje enskilt frimärke. Det blir inte lika “kladdigt” som om man skriver för hand men många tycker ändå mer om den mer traditionella metoden att skriva allt för hand.

 

 

För frimärken som är extra värdefulla av en eller annan anledning finns det frimärksalbum som har extra vaddering. Man bör också tänka på att inte sticka in för många frimärken på samma sida, det är lätt hänt att de skaver mot varandra eller på annat sätt skadas om det blir för trångt.

 

I början av frimärkssamlandets historia var det vanligaste att man klistrade in frimärkena i albumet. Detta är dock otroligt ovanligt idag eftersom de då inte går att ta lös hur som helst och när man väl tar lös ett frimärke så skadas garanterat gummeringen.